Kapható könyvek: Zsidósors Kiskunhalason, 1956 Kiskunhalason, Kiskunhalas Helytörténeti Olvasókönyve I-II., Vári Szabó István, "Gyorsan, bátran, hűséggel"

Oldaltérkép Fórum Impresszum

    Home

    Hírek

  Kiskunhalas    Helytörténeti    Olvasókönyv I-II.

1956 Kiskunhalason

    Zsidósors Kiskunhalason

    Vári Szabó István

Gyorsan, bátran, hűséggel

Kiskunhalasi városnéző séták

Halasi parasztverselők

Kerekegyházai reformátusok

Kunfehértó régen és ma

Egyéb publikációk

    Linkek


   
1956

Kiskunhalason




1956 Kiskunhalason


Cikkek és írások a város 1956-os eseményeiről

Füzetismertető: Kiskunhalas 1956-os eseményeinek taglalása az októberi eseményektől egészen a megtorlásokig. Számos egyedi történet, kezdve a sortűztől, az országban egyedülálló demokratikus választásokon át, a laktanyák katonaságának viselkedéséig. Nagy Szeder István kisgazda politikus, Reile Géza tanácselnök küzdelmei egymással és a forradalom problémáival. Plusz: pesterzsébeti szegények számára indított gyűjtőakció sikere és kudarca. Részletes és tényszerű feltárása egy vidéki város sorsának 1956-os forradalomban és szabadságharcban. 16 oldal, 16 kép, térkép

'56-ban Halason győzött a forradalom
"1956-ban Halason három napra beköszöntött a demokrácia. Az októberi végi események során az országban egyedülálló módon választásokat írtak ki, amelyet a Kisgazdapárt fölényesen megnyert. A forradalomnak két halálos áldozata volt, akik egy máig tisztázatlan sortűzben vesztették életüket, ám Nagy Szeder István kisgazda elnök közreműködésének köszönhetően a későbbiek során nem történt nagyobb vérontás. A részletekről Végső István történész beszélt a Tükörnek. "Pesten kitört a forradalom" - a hírt október 24-én a vasutasok hozzák le Halasra, akik mintegy megerősítésként azonnal letépik sapkájukról a vörös csillagot. Igaz, felsőbb utasításra vissza is kell tenniük, de 25-ére már nem csak a vasutasok, hanem szinte az egész város változást akar: kisebb-nagyobb tüntetésekre kerül sor, a gyárakról eltüntetik a szovjet jelképeket, munkástanácsok alakulnak és sokan követelik, hogy a kommunisták "tűnjenek el". 26-án este hat óra körül a tüntetők a szovjet emlékművet akarják ledönteni, de Reile Géza tanácselnök "közbenjárására" először csak a vörös csillagot cserélik ki nemzeti lobogóra, ám ez a többségnek nem elég: kilenc órakor már nem áll az emlékmű." (Halasi Tükör 2005. október 19.)    


Sortűz vagy lövöldözés? - Félévszázad után is kérdőjelek a kiskunhalasi 56-os eseményekben
"Gyöngyösi Papp Ida a tanácsháza sarka és a posta sarka között, az újságos bódé és a gyalogátkelő között halt meg. A vértócsát láttam is, mert napokig nem takarították el. Nem is könnyű eltüntetni" - mondta el egy adatközlő annak az eseménynek a kapcsán, ami a mai napig nem tisztázott városunk 20. századi történetében. Sokan sokféleképpen emlékeznek és hallottak az 1956. október 27-én este félhét körül történtekről. Ami biztos, hogy a városháza mellett a 61 éves Poloznyik Kálmán, és a 19 éves Gyöngyösi Papp Ida holtan maradt. Mi történt? Sortűz vagy lövöldözés volt? A katonaság, vagy provokáció okozta a tragédiát? Ki lőtt? Ki a felelős? Ezt szeretnénk felkutatni és kideríteni. A probléma felvázolása sem egyszerű, hiszen legtöbbször egymásnak teljesen ellentmondó adatokat és információkat mondanak el még a szemtanúk is. Az 1990 után megjelent tudományos szakirodalom egyértelműen sortűznek titulálja az október 27-én lezajlott tragédiát. Ezt egy hivatalos katonai jelentésre hivatkozva állítják, amely így hangzik: Kiskunhalason a 7. tüzérezred katonái a főtéren egy gyülekező csoportot akartak feloszlatni, akik honvédeinket "magyartalannak" nevezték, majd le akarták szakítani Miklós (Gergely) alezredes váll-lapjait. Az alezredes intézkedésben elrendelte, hogy füstgyertyával és könnyfakasztó gránáttal kényszerítsék a csoport feloszlatását. Kevésbé konkrét állítások szerint két lövés hangzott el, melynek hatására az ott lévő járőralegységek sortüzet adtak le a levegőbe, a sortűz elhangzása után kettő fő halott maradt a téren…" A hadsereg szótárában sortűznek minősül minden olyan katonai egység által parancsra leadott fegyverlövés, amely egy adott embertömeg szétoszlatását célozza. Az 1956-ban, a Duna-Tisza közén található magyar 3. honvéd hadtest parancsnoka október 24-én minden, az ebben a régióban állomásozó alakulatnak azt az utasítást adta ki, hogy "tömegoszlató sortűzzel" kell a békésen távozni nem akaró gyülekezéseket feloszlatni. Gyurkó Lajos vezérőrnagy - akit a kortársak csak önjelölt diktátornak címeztek - parancsát mindenhol betartották. A jelentések szerint a katonaság a településeken a levegőbe tüzelt, de a szétszaladó tömeg helyén szinte mindig maradt néhány sebesült vagy halott. Így a halasi esethez hasonló sortűz történt Baján, Kalocsán, Kecelen, Kecskeméten és Szabadszálláson is. " (Halasi Tükör, 2006. február 22.)

Végső István, 1956 Kiskunhalason. Thorma János Múzeum, Halasi Múzeum Alapítvány, 2006.
Thorma János Múzeum füzetei 16.
16 p. : ill. ; 24 cm
ISSN 1416-1435
400 Ft

Tartalomjegyzék

Kapható:
Kiskunhalasi Thorma János Múzeum
Szerzőnél

Rendelhető
Aukció:

Design by bfabry.